expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Thursday 5 June 2014

KEK LAPIS KUKUS CREAM CHEESE


(Loyang 8×8×3 inci)

BAHAN A:
- 250 gm cream cheese
- 60 gm gula halus
- 1 biji telur
- 1 sudu besar air
- 1 sudu besar tepung gandum

CARA-CARA:
- Pukul cream cheese bersama dengan gula hingga sebati.Masukkan telur di ikuti dengan air dan tepung gdndum.Pukul lagi dan gaul sebati.Biarkan sebentar.

BAHAN B (KEK)
- 2 biji telur
- 1 cawan gula halus
- 1 sudu kecil vanilla
- sedikit garam
- 1/2 cawan air panas didih
- 1/2 cawan susu segar/cair
- 1/2 cawan minyak jagung/masak
- 1 cawan tepung gandum*
- 3 sudu besar serbuk koko*
- 1 sudu kecil baking soda*
- 1/2 sudu kecil baking powder*
(*Bahan-bahan perlu di ayak dulu)

CARA-CARA:
~ Pukul telur di dalam bekas lain bersama gula sehingga kembang.Setelah kembang masukkan vanilla dan garam.Masukkan air panas, susu dan minyak.Setelah itu masukkan tepung gandum, baking soda, baking powder dan serbuk koko yang telah di ayak dan di gaul sebati.(Saya tapis).
Biarkan sebentar dan bahagikan kepada 2 bahagian.

CARA MEMASAK:
~ Panaskan kukusan dan balut dengan kain penutupnya.Guna api sederhana je.Sapukan sedikit minyak/mentega di sekeliling loyang dan alas dengan kertas minyak.Tuang aduan coklat.Tutup loyang dengan aluminium foil dan kukus selama 15-20 minit.Buka aluminium foil dan tuang aduan cream cheese di atasnya, tutup semula guna aluminium foil dan kukus selama 15 minit.Setelah itu tuang lagi adunan coklat selebihnya, tutup adunan coklat selebihnya, tutup lagi guna aluminium foil dan kukus lagi selama 20 minit.Setelah benar-benar sejuk boleh potong dan hidangkan.

SELAMAT MENCUBA

No comments:

Post a Comment