expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Thursday 5 June 2014

Puding Santan Susu Strawberry (sangat mudah)


bahan-bahan :
600ml air
1/2 cawan gula halus
1 paket serbuk agar-agar (10g)
300ml susu kotak
300ml santan kotak
strawberry emulco secukupnya (warna & perasa)

cara-cara :
1. Didihkan air bersama agar-agar. Api jgn besar & sentiasa dikacau. Biarkan mendidih 2 minit.
2. Masuk kan gula, santan & susu. Gaul rata hingga sebati & gula larut. Api biar kecil supaya santan tak bergentel.
3. Matikan api. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian.
4. Sebahagian dibiarkan putih. Sebahagian lagi dibubuh strawberry emulco secukupnya mengikut citarasa anda.
5. Tuang bahagian putih atau bahagian merah (susunan ikut suka anda) kedalam acuan yg telah dibasahkan terlebih dahulu (supaya mudah keluar).
6. Masuk kan kedalam peti sejuk sehingga puding cukup keras untuk tuang lapisan seterusnya. (antara 5 - 10 minit)
7. Setelah tuang lapisan kedua, masuk kan semula kedalam peti sejuk & biarkan ia keras sebelum dihidangkan.
** Sementara tunggu lapisan pertama keras sedikit, adunan yg belum dituang boleh diletak kan diatas api kecil & dikacau supaya tidak mengeras.

No comments:

Post a Comment