expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Monday, 31 October 2011

‎13 CARA MELAYAN ISTERI MENGIKUT CARA RASULLULLAH ♥

1-Jangan tidak pedulikan isteri yang sedang merajuk atau berkecil hati. Buangkan ego, minta maaf jika suami bersalah dan pujuk dengan mesra. Isteri tidak akan layan rajuknya lama2. Isteri cuma nak perhatian dan kemesraan dari anda. Mungkin apa yang berlaku hari ini suami akan kata “Udah-udah la merajuk tu, buruk beno gayanya udah tua-tua pon merajuk lagi.Dah tak comel lagi dah isteri abang ni”

2-Tanamkan sifat menghormati isteri anda yang banyak menjaga minum pakai dan anak-anak anda di rumah. Bermain kayu 3 dibelakang isteri mungkin kurangnya rasa hormat dan menghargai si isteri(selain masalah lain) akan menambahkan jurang serta menjarakkan hubungan anda suami isteri.

3-Jika isteri melakukan salah atau ada perangai yang suami tidak sukai, tegur dengan baik dan bijaksana. Sabar. Pukul isteri bukan caranya.

4-Ambil berat kesihatan isteri. Segera merawat isteri yang sakit, jika serius terus bawa pergi jumpa klinik.

5-Beri perhatian ketika isteri ketika bercakap. Pandang mukanya ketika bercakap. Mungkin ada luahan perasaan atau masalah untuk dikongsi dengan anda.

6-Isteri tidak suka suami bandingkan dia dengan isteri orang lain baik dari segi paras rupa mahupun masakan. Mungkin bandingkan masakan emak anda dengan masakan isteri anda juga boleh timbulkan rasa kurang senang isteri anda.

7-Ringankan kerja isteri dirumah. Buat anak sama-sama jadi jaga anak juga sama-sama. Bukan melepaskan tanggungjawab kerja rumah semuanya kepada isteri.

8-Jika anda keluar melepak dengan kawan-kawan, ingat isteri dirumah. Jadi jangan pulang lewat dan beli la sesuatu untuknya.

9-Seperti mana isteri perlu menjaga aib suami begitu la juga kepada suami. Suami perlu jaga aib isteri. MARUAH ISTERI=MARUAH SUAMI dan MARUAH SUAMI=MARUAH ISTERI.

10-Elakkan untuk mengutuk isteri anda. Terutamanya depan keluarga dan orang lain.

11-Suami jangan kedekut. Bukan barang rumah sendiri pun isteri perlu belikan. Kalau suami tak cukup duit tu lain cerita.

12-Jangan bersepah dan pengotor. Kalau anda merokok, perlu elakan dari merokok dalam rumah dan depan anak-anak dan kalau boleh berhenti merokok! ROKOK ITU HARAM !

13-Setiap keputusan yang ingin dibuat perlu berbincang dengan isteri. Bukan sebab "QUEEN CONTROL" atau suami tidak boleh membuat keputusan sendiri ke apa.. cuma tidak mahu isteri terasa dibelakangkan..

Sesungguhnya peribadi Rasulullah tue adalah peribadi yang paling baik untuk menjadi ikutan.. Walluhu ‘Alam
Jadi, berCINTAlah anda suami isteri mengecapi CINTA SAMPAI SYUGA..
insyaallah..

No comments:

Post a Comment